Živjo!


Prilagam Natašine zapiske s torkovega sestanka:


Urška: 'Plakat tega trenutka.' Na njem naj bi bil nek stavek/rek/vzpodbuda, ki te izboljša v tistem konkretnem trenutku. Tako se dobre stvari širijo; človek, ki ga je nekaj spravilo v dobro voljo, bo dobro voljo širil naprej. 'Gud vajbrejšn stajl'.
Ajda: Ustvariti IZEM tega časa.
Bojan: S spremembami moraš začeti pri samem sebi. Tu je lahko učinkovitost največja. Lahko je reči, težje je nekaj storiti. Najprej spremenimo sebe, posledično lahko spremenimo okolico.
Darja: Glavni problem je, da gledamo na vse skoz sebe. Egoizem. Rešitev: faks-vsi delamo za vse, za skupno dobro; open sourcing; ne kritizirati vse; začeti delati v tej smeri-praksa! Postopoma drugi vidijo, da stvar pozitivo funkcionira in je za splošno dobro, in se zato začnejo pridruževati.
Nataša: 1.) Ta utopija bi temeljila na tem, da iz družbe odstranimo ves BALAST. Odstranimo vse, kar nas ovira, česar v resnici ne potrebujemo. Manj je več. To ne pomeni, da bomo slabše živeli; količina motečih dejavnikov se zmanjša, naše življenje pa je kvalitetnejše. Ohranili bi dosežke znanosti, a le tiste in toliko, ki nam resnično koristijo. Tako bi bil človek res primoran pogledati vase in svojo okolico in bi počel stvari, ki ga resnično zadovoljujejo in osrečujejo. Primer: iz skupnih prostorov odstranimo TV-ljudje so se primorani  soočiti drug z drugim. Ni več motenj, izgovorov, lažnih in kratkotrajnih užitkov..
2.) »When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.« (J. Hendrix) Utopija, pri kateri bi s tehnologijo dobesedno 'izrezali' človeku POHLEP in ZLOBO. Pohlep je po mojem mnenju edino, kar nas loči od živali. Žival ne bo nikoli ubila več, kot potrebuje za preživetje. (Ajda je pri tem dodala komentar, da ta pojav med živalmi vseeno obstaja).
3.) Ne spreminjati sistema, pač pa človeka. Spremeniti same sebe. Izobrazimo, prilagodimo, razširimo svojo glavo, razščistimo stvari sami s sabo do te mere, da lahko živimo v kateremkoli sistemu. VSE JE V GLAVI.
Kot zanimivost dodajam naslov knjige italijanskega filozofa Umberta Galimbertija Grozljivi gost: nihilizem in mladi. Ni dobesedno v kontekstu, je pa zelo zanimivo branje. J
Pozdravčk!
Nataša Fink

0 komentarji:

spletna stran utopičnega seminarja