Ena za dober dan; 
skratka, utopija. Kritika obstoječega, vizija po boljšem. Kako se izbiti iz tisočletnih družbenih ciklusov, razporediti svetovna sredstva kot skupno zapuščino celotnemu prebivalstu in v končnem, kako uporabiti naše znanje, tehnologijo, vede v kaj več kot samo pripomočke za sodobno življenje?


Za začtek predlagam, da si vsak pogleda tale kratek prispevek in pokomentira, skritizira oz. se predvsem pozicionira, glede na svoja prepričanja o svetu, v odnosu do teorij arhitekta Jacque Fresca, ki je vodja projekta Venus.
Ni treba iz tega delat seminarske naloge; osebno me zanima predvsem naša medsebojna prepričanja oz. deljenje njih, glede na dotično temo, zavoljo lažjega kreiranja diskusij v prihodnosti.








Sicer se pa več o Venus project na www.thevenusproject.com

5 komentarji:

Unknown pravi ...

Odlično zrihtou! :D komentar oddam pozneje.
nataša

Bojan pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Bojan pravi ...

Pozdravljeni!

Vsak začetek je težak, posebej če je potrebno nekaj spremeniti. Vsaka sprememba zahteva napor, žrtvovanje, odpovedovanje, prilagajanje, soočanje...
Na začetku naše naloge so se pokazali problemi, ki so vzrok za naše počasno in neuspešno delo v skupini. Ker je bilo naše prvo srečanje bežno in površno predlagam, da se čimprej srečamo na delovnem sestanku in naredimo delovni načrt.

Moje misli o utopiji
Malo ljudi razmišlja s svojo glavo in sprejema odločitve ter odgovornost. Ponavadi se podrejamo povprečju in smo zelo lahko vodljivi. Kot posamezniki se ne angažiramo, raje se podredimo utopiji, religiji, veri,... Zakaj bi se utrujali, če pa ja lažje sprejemati tisto, kar dobimo. Sprejemamo vse in redko kdaj rečemo NE, tudi takrat, ko nam kaj ni všeč. Igramo svojo igro po liniji najmanjšega odpora.
Pri naši skupni nalogi z naslovom Utopija me zanimajo naslednja področja v družbi:
- vrednote današnje družbe,
- kapitalizem (izkoriščanje ljudi),
- potrošniška družba,
- ekologija

Hvala vsem tistim, ki ste prispevali svoje delo in trud k naši skupni nalogi.

LP Bojan
31.10.2010,Domžale

Unknown pravi ...

Tui mene moti ves potrošniški sistem in ta kapitalizem...

Razmišljala pa sem predvsem iz vsakega posameznika. Da stalno stremimo k tem, da kontroliramo misli in dejanja drugih- in to seveda zato, d mamo mi neko korist od tega- kar pa menim, d je temelj za današnje stanje sveta/družbe. In kadar nekdo ne funkcionira tako, kot bi mi želeli ali kot smo mi vzgojeni/mislimo, ga obtožimo, ne maramo, lala...in ker vsak želi ugajati drugim, se ali podredi ali odstrani. (večkrat nezavedno prilagodi/podredi).
No in iz tega sem prešla na to, da preučujemo vso psihologijo človeka, njegovo obnašanje lalala... Vse to samo zato, da lahko potem z raziskavami lažje vplivamo na sočloveka (nakup, misli, reakcije, odločitve, življenje..). Dejansko si želimo biti mali bogovi na svetu. No..in tu dam za primer tudi na vso zgodivino umetnosti- od prazgodovine (ustvarjanje figuric in slikarij, da bi nadzirali usodo/nadnaravno silo) čez vere (razne obrede, molitve) in krščanstvo (bog je ustvaril človeka po svoji podobi- torej je bog tak kot mi-in tudi slikarske upodobitve :S)... do današnjega potrošništva. Tudi ego človeštva je napufan do oblakov in še čez. Mislimo si, da smo vladarji tega planeta. Še več...tudi vesolja! -> absurd- na Luni lahko kupiš košček zemlje- WTF in komu pravica, do prodaje? http://www.dnevnik.si/novice/neverjetno/1042357382 al pa je nateg. Princip je isti tui tu na Zemlji. Lastimo si stvari, ki bi morale biti v skupni lasti. Sam itak- boj za preživetje.. Kje so pa potem meje nujnih/osnovnih potrebščin in preseravanja-da kavbojke stanejo 1000 e?! In tu je potem povezava s kapitalizmom in bogatenja manjšine na račun zgaranih rok večine.

ajd..to je na hit zabeleženo dogajanje v moji glavi... lih tok, da ne pozabim. Itak bo pa boljša debata v živo...

Sebastian pravi ...

Bojan je napisal: "Ponavadi se podrejamo povprečju in smo zelo lahko vodljivi. Kot posamezniki se ne angažiramo, raje se podredimo utopiji, religiji, veri,... Zakaj bi se utrujali, če pa ja lažje sprejemati tisto, kar dobimo. Sprejemamo vse in redko kdaj rečemo NE, tudi takrat, ko nam kaj ni všeč. Igramo svojo igro po liniji najmanjšega odpora."

Res je. V družbi je konstantno prisoten element krize, tako, da posledično zagrabimo ponujene možnosti in smo posledično lahko vodljivi.

Glede na to, da se kriza vzpostavlja na račun osnovnih nagonov, nam sodobno potrošništvo ponuja ogromno pripomočkov za sodobno življenje, ki obljubljajo, da nas bodo odrešili vseh življenjskih tegob. Namesto tega, nas od teh oddaljujejo, ker trg ponuja ogromno "rešitev", ki so namenjene same sebi, namesto, da bi bolje poskrbeli za esencialne potrebe (za kar imamo vso tehnologijo in sredstva) in prepustili več človeške storilnosti za potrebe samoaktualizacije in intelektualizacije.
Slednje je seveda "nevarno", saj je človeka, ki več razmišlja in je zadovoljen sam s seboj težje zavesti, saj ima manj problemov, torej je manj dovzeten za "neumne rešitve". To pa pomeni, da princip potrošništva propade, saj je že sama ideja o pretirani proizvodnji in posledičnem proizvajanju smeti tako neumna, da je v nasprotju s spoštovanjem človeškega intelekta.

In smo pri podobni situaciji kot je Darja izpostavila, ko se ljudje igrajo male bogove; če bo raja več razmšljala (zelo splošno rečeno) bo manj dovzetna za gluposti "malih bogov".

Če človek ni lačen mu ne paše jesti McDonaldsa.

Toliko o zaenkrat. Še več pa v živo.

lp,
seba

Btw; pri pisanju stvari je vedno koristno, da se trudimo naša stališča navezovati na stališča tistega, kar je že bilo rečeno. Saj lahko le tako vzpostavimo dejanski diskurz.

spletna stran utopičnega seminarja